LA PIAZZA

Restoran „La Piazza“ je osnovan aprila 2007. godine. Plod je saradnje Srđana Stojanovića sa dugogodišnjim iskustvom (kafe Fracci, Buongirno, Nachios) i Aleksandra Skipića (ex Kaprić) sa željom da postane prava picerija sa velikom peći na drva sa originalnim receptima.

Naš stalni konsultant i čovek koji je pomogao oko postavke picerije je Fabio Rondelli. Fabio je preneo iskustvo i originalne recepte s’ obzirom da je iz Bolonje, kolevke lazamki, raviola, tortelina, fetucina…

Restoran se u prvoj godini proširio i sad poseduje 90 sedećih mesta kao i 70 mesta u otvorenoj letnjoj bašti.

Otvoren je svakog dana od 08 – 24h.

Dobro došli u La Piazza-u i uživajte u ukusima originalne italijanske kuhinje u centru Beograda!

Autentično i različito

Kada je pre dve godine umesto stare pekare na Crvenom krstu otvorena La Piazza, u Beograd se na pravi način vratila strast ka originalnim aromama sa Apenina. Italijanska kuhinja, koja je na ovdašnjim prostorima dugo bila jedina prisutna i priznata nacionalna kuhinja pored domaće, poslednjih je godina izgubila draž što pod naletom uticaja dalekog Istoka i fusion koncepta, što kao posledica pojave bledih odomaćenih verzija.

Kreatori La Piazze, Srđan Stojanović i Aleksandar Škipić, stvorili su nenametljivo moderan ambijent uz meni sa očekivanim standardima i neočekivanim novitetima u bojama i ukusima koji redefinišu poimanje italijanske kuhinje. Sve vrste pasta pripremaju se u samom restoranu, čime se postiže idealna podloga za dalje kombinacije začina i sastojaka. Fettuccine alla Adriatica donose mediteranski šmek u kombinaciji ribe list, vrganja i čeri paradajza, dok taljatele Lardo efektno povezuju sve intenzivne elemente (pekorino, crni luk, bosiljak, sušeni paradajz) u veoma skladnu kombinaciju.

Šarmantne varijacije na poznate teme poput lazanjeta, sa testom kao za lazanje, u pikantnoj kombinaciji sa brezaolom (lombardijska pršuta), onaj su momenat koji potvrđuje iskorak kakav Piazza donosi na beogradsku gastro scenu. Slično intrigantan doživljaj donose i ravioline neobičnog punjenja od kestena i krompira, kao i ravioli alla zefrano sa punjenjem od rikote i aromatičnih trava u prelivu sa žalfijom. Po opštem ubeđenju „najobičniji“ deo ponude, pica, zapravo više je nego ubedljiva, verovatno i ponajbolja u gradu. Iz peći na drva stižu sve sami klasici pica, ali kakvi! Savršenog testa, prave mere „tankoće“, sa efektnom kombinacijom sastojaka koji, kao i samo brašno, stižu direktno iz Italije. Skrećemo pažnju na specijalitete sa pršutom San Daniele kao i novitet u ponudi rižoto sa bundevom i montazio sirom, efektan slatkasto-slani miks kome dekoracija aćeto balzamika nije samo ukras, već i onaj sastojak koji pravi razliku. Mesni odeljak je sveden ali efektan, a najupečatljivije ga predstavlja taljata pripremljena na maslinovom ulju, servirana uz masline iz ligurije i posuta originalnom piranskom solju. U delu sa poslasticama odskače famozni čokoladni tart preliven domaćim sirupom od jagoda, kao i odličan topli kolač od jabuke sa sladoledom od vanile, dok je logičan završetak sjajne pizza storie – pica sa nutelom ili glaziranim voćem.

Sveukupnim doživljajem, elegantnim spojem tradicionalnog i modernog kada je mediteranska kuhinja u pitanju, kao i finom dozom šarmantne neformalnosti u atmosferi, ovo je mesto modernog senzibiliteta i odlične kuhinje. Onakve kakvu ste mislili da poznajete, a zapravo znatno zanosnije.